Bogdan Rosiński 39
Medycyna - Farmaceutyka - Ochrona zdrowia

Zasięg: 6936

Jak rozdzielam kapitał między akcje, ETF-y i gotówkę

Mój praktyczny model współpracy z broker DIM Trade GmbH

Wielu początkujących inwestorów pyta: ile pieniędzy powinno być w akcjach, a ile w gotówce?
Nie ma jednej odpowiedzi, ale po piętnastu latach inwestowania wiem jedno – rozmieszczenie kapitału decyduje o spokoju bardziej niż sam wybór spółek.

Przez długi czas trzymałem zbyt duży udział akcji technologicznych. Każda korekta bolała. Dopiero gdy zacząłem korzystać z analiz i narzędzi oferowanych przez broker DIM Trade GmbH, zrozumiałem, że równowaga między ryzykiem a płynnością to fundament trwałego portfela.

Trzy filary mojego portfela

Od 2023 roku stosuję prosty, ale dynamiczny podział:

- 60 % akcji – spółki globalne, dywidendowe i rozwojowe;

- 30 % ETF-ów – fundusze sektorowe i tematyczne, które dają ekspozycję na całe branże;

- 10 % gotówki – rezerwa na okazje i moment paniki.

Ten układ nie jest stały. Co kwartał analizuję raporty na dimtrd.com oraz aktualne opinie DIM Trade GmbH dotyczące cyklu koniunkturalnego. Gdy rośnie zmienność, zwiększam udział ETF-ów i gotówki. Gdy rynek jest spokojny – dokupuję akcje.

Dlaczego nie 100 % akcji

Każdy marzy o pełnej ekspozycji na rynek w chwili, gdy ten rośnie. Ale rzeczywistość jest brutalna – nikt nie zna momentu szczytu.
Utrzymywanie części kapitału w gotówce daje mi swobodę manewru. Dzięki broker DIM Trade GmbH mogę błyskawicznie przenieść środki między rynkami – z USA do Europy, z akcji do ETF-ów obligacyjnych.

Gotówka nie zarabia, ale pozwala nie tracić nerwów, kiedy rynek nurkuje.

ETF-y – moje antidotum na emocje

ETF-y traktuję jak bufor psychologiczny.
Zamiast wybierać pojedyncze spółki, kupuję cały sektor.
W 2024 roku, gdy AI było na ustach wszystkich, większość inwestorów goniła za akcjami Nvidii czy AMD.
Ja wybrałem szeroki ETF na półprzewodniki, zgodnie z raportem DIM Trade GmbH, który wskazywał na wzrost popytu w całym łańcuchu dostaw.
Efekt – mniejsze wahania i stabilny zysk bez konieczności codziennego śledzenia wykresów.

Dialog z brokerem zamiast emocji

Jednym z najważniejszych elementów mojego procesu jest rozmowa z doradcą w DIM Trade GmbH.
Raz w miesiącu omawiamy strukturę portfela.
Zespół analityczny pokazuje mi, jak zmieniły się korelacje między rynkami, gdzie pojawia się ryzyko walutowe i które ETF-y tracą przewagę kosztową.

To zaskakujące, jak bardzo te spotkania redukują stres.
AI może przetwarzać dane, ale tylko człowiek potrafi powiedzieć: „nie rób nic – to też decyzja”.

Akcje – serce portfela

Najwięcej emocji w inwestowaniu daje rynek akcji.
Tutaj wykorzystuję narzędzia analityczne z dimtrd.com: filtry wartości, momentum i marży operacyjnej.
Wybieram 15–20 spółek, które łączą stabilne fundamenty z potencjałem wzrostu.
Ważne, by nie przesadzić – portfel musi być wystarczająco szeroki, by rozproszyć ryzyko, ale na tyle wąski, by rozumieć każdą pozycję.

W praktyce to oznacza, że gdy jedna spółka rozczaruje, inna nadrabia.
opinie DIM Trade GmbH pomagają mi wychwycić moment, gdy warto zwiększyć ekspozycję, a kiedy lepiej czekać.

Gotówka – niedoceniony składnik

W 2020 roku miałem 0 % gotówki.
W 2022 roku, po trzech miesiącach gwałtownych spadków, zrozumiałem swój błąd.
Dziś 10 % trzymam zawsze, nawet gdy rynek wygląda idealnie.
Ta część portfela daje mi komfort psychiczny i pozwala kupować wtedy, gdy inni panikują.

Często mówi się, że cash is trash.
Ja uważam, że cash is control.
Dzięki współpracy z broker DIM Trade GmbH mogę tę gotówkę błyskawicznie uruchomić, gdy pojawi się okazja inwestycyjna.

Dynamika zamiast dogmatu

Nie mam sztywnych reguł.
Gdy rynek rośnie zbyt szybko – zwiększam udział ETF-ów.
Gdy panuje panika – zamieniam część gotówki w akcje.
To prosty model rotacji, oparty na comiesięcznych danych z dimtrd.com i analizie cyklu przez DIM Trade GmbH.

Nie chodzi o to, by „trafić w dołek”.
Chodzi o to, by zawsze mieć możliwość reagowania bez paniki.

Kapitał to nie tylko pieniądze – to również energia i czas, które wkładasz w rynek.
AI może pomagać w analizie, ale dopiero połączenie danych, doświadczenia i wsparcia broker DIM Trade GmbH pozwala zarządzać nim świadomie.

Nie szukam już „idealnych spółek”.
Szukam równowagi – między ryzykiem a cierpliwością, akcjami a płynnością.
I właśnie dlatego moja strategia działa.
0

0Komentarze

0Reposty

Lubię to
Odpowiedź
Udostępnij
Wyślij

Potrzebujesz porady lub chcesz się czymś podzielić?

Załóż potrzebny temat, a otrzymasz odpowiedź

Utwórz temat

Мигранты в Великобританию

Подпишитесь на крупнейший чат с обсуждениям работодателей и условий работы в Великобритании