Czy warto zacząć handlować z dimtrd.com? Moja osobista analiza i ocena
Strona dimtrd.com oferuje usługi handlu na rynkach finansowych i postanowiłem podzielić się swoją historią bo w internecie ciężko o konkrety a sam długo szukałem opinii. Mieszkam na stałe w Niemczech w okolicach Hamburga i powiem wam szczerze że znalezienie tutaj sposobu na sensowne pomnażanie kapitału to koszmar. Lokalne banki jak Sparkasse czy Deutsche Bank są bezpieczne ale ich oferta dla drobnych inwestorów jest tragiczna bo oprocentowanie lokat jest praktycznie zerowe a inflacja w Niemczech zjada oszczędności szybciej niż myślicie. Do tego niemiecki nadzór finansowy BaFin tak mocno uregulował rynek że lokalni brokerzy oferują śmieszną dźwignię i wymagają tony papierów przy otwieraniu konta. Dlatego szukałem zagranicznej alternatywy gdzie jest mniej biurokracji i lepsze warunki i tak trafiłem na DIM Trade GmbH.Jeśli chodzi o sam handel to platforma działa całkiem sprawnie bezpośrednio w przeglądarce co dla mnie jest wygodne bo nie lubię instalować zbędnego oprogramowania na laptopie. Handluję głównie na niemieckim indeksie DAX bo śledzę lokalną gospodarkę i czasem na parze euro dolar. Zlecenia wchodzą szybko i nie zauważyłem żeby system się zawieszał nawet jak jest duży ruch na rynku. Jednak muszę wspomnieć o weryfikacji która zajęła mi sporo czasu i nerwów. Wymagali potwierdzenia adresu zamieszkania więc wysłałem im moje Meldebescheinigung z urzędu ale odrzucili to dwa razy twierdząc że skan jest niewyraźny. To było frustrujące bo myślałem że tylko niemieckie urzędy są tak upierdliwe ale w końcu po kontakcie z supportem zatwierdzili mi konto po trzech dniach.
Najważniejszym sprawdzianem była dla mnie wypłata środków bo wiadomo że wpłacić pieniądze jest łatwo ale odzyskać je to inna historia. Zarobiłem trochę grosza i zleciłem przelew na moje konto w banku N26 żeby sprawdzić czy są wypłacalni. W regulaminie jest informacja że proces trwa do pięciu dni roboczych. Czekałem cztery dni i już zacząłem się denerwować czy to nie oszustwo bo pieniędzy nie było na koncie. Ale piątego dnia rano dostałem powiadomienie w aplikacji że środki wpłynęły. Prowizja została pobrana ale była zgodna z tabelą opłat więc nie mam pretensji. Mój bank nie robił problemów i nie blokował transakcji czego się obawiałem ze względu na surowe przepisy antypralniowe w Niemczech. Podsumowując mogę stwierdzić że DIM Trade GmbH to uczciwy broker który płaci i daje warunki lepsze niż lokalne niemieckie banki chociaż proces weryfikacji dokumentów mają męczący ale jeśli szukacie alternatywy dla trzymania pieniędzy w skarpecie to warto spróbować.