Przegląd strony dimtrd.com: jak działa platforma i dla kogo jest odpowiednia
Strona dimtrd.com oferuje usługi dostępu do instrumentów finansowych i postanowiłem napisać parę słów od siebie żeby rozjaśnić sytuację innym poszukującym. Mieszkam w Polsce w okolicach Krakowa i każdy kto próbuje tu pomnażać oszczędności wie że to walka z wiatrakami. Oferta naszych lokalnych banków jak PKO BP czy Pekao jest delikatnie mówiąc słaba bo oprocentowanie lokat nie pokrywa nawet połowy inflacji a opłaty za prowadzenie konta maklerskiego potrafią zjeść cały zysk. Do tego ten nieszczęsny podatek Belki który zabiera 19 procent z każdego zarobionego grosza skutecznie zniechęca do inwestowania w kraju. Szukałem więc zagranicznego brokera żeby mieć trochę lżej i ominąć te nasze biurokratyczne bariery i tak trafiłem na DIM Trade GmbH bo szukałem alternatywy dla polskich domów maklerskich.Jeśli chodzi o to jak działa platforma to jestem pozytywnie zaskoczony jej prostotą. Wszystko chodzi bezpośrednio w przeglądarce więc nie trzeba nic instalować na komputerze co dla mnie jest dużym plusem bo często korzystam z laptopa w podróży. Interfejs jest czytelny i intuicyjny więc nawet początkujący sobie poradzi. Handluję głównie na parze euro złoty i dolar złoty bo obserwuję politykę NBP i łatwiej mi przewidzieć ruchy naszej waluty. Zlecenia wchodzą szybko i nie zauważyłem żeby system się zacinał nawet jak jest duży ruch na rynku. Jednak platforma nie jest dla niecierpliwych bo proces weryfikacji to była droga przez mękę. Wymagali skanu dowodu i rachunku za media ale odrzucali to dwa razy twierdząc że jakość jest słaba. Musiałem pisać do supportu i czekać na ręczne zatwierdzenie co zajęło im trzy dni i trochę mnie wkurzyło na starcie.
Odpowiadając na pytanie dla kogo jest ta platforma to myślę że dla osób które chcą uciec od wysokich opłat w polskich bankach i szukają prostego narzędzia. Najważniejszym testem była dla mnie wypłata środków bo wiadomo że cyferki na ekranie to jedno a kasa w kieszeni to drugie. Zleciłem przelew zysku na moje konto w mBanku. W regulaminie jest napisane że realizacja trwa do pięciu dni roboczych. Czekałem cztery dni w stresie czy to nie oszustwo ale piątego dnia rano pieniądze wpłynęły. Prowizja została pobrana ale była zgodna z tabelą opłat więc nie mam pretensji. Podsumowując mogę stwierdzić że DIM Trade GmbH to wypłacalny broker który działa sprawnie chociaż weryfikacja dokumentów jest u nich bardzo męcząca ale da się to przeżyć.